• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • ikona resetu interlinii
  • ikona większej interlinii+
  • Kontrast:
  • ikona włączania kontrastu
  • ikona wyłączania kontrastu
  • Mapa strony:
  • ikona mapa strony

1 grupa 20 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, reklamy, hotelarstwa oraz branżowej kucharz wróciła  z Hiszpanii. W Sevilli, mieście Światowego Dziedzictwa UNESCO, młodzież przebywała od 23.07. do 13.08.2021 r. i realizowała 3 tygodniowe staże zawodowe. To efekt realizowanego projektu „Kształcenie zawodowe na europejskim poziomie”, współfinansowanego w ramach programu  Unii Europejskiej POWER VET. Autorami projektu są Jolanta Knapkiewicz oraz Elżbieta Sell, które pełniły również rolę opiekunów młodzieży podczas pobytu w Hiszpanii.  Projekt wychodzi naprzeciw potrzebom nowoczesnego kształcenia zawodowego, których celem jest efektywne przygotowanie uczniów do życia i wykonywania pracy zawodowej, a także aktywnego funkcjonowania na rynku pracy. Projekt realizowany jest we współpracy z euroMind, firmą hiszpańską która zorganizowała praktyki oraz pobyt w Andaluzji.

Nasi uczniowie będąc w  Hiszpanii realizowali główne założenia projektu:

  • zdobywanie i wykorzystywanie wiedzy, umiejętności i kwalifikacji mających ułatwić osobisty rozwój,

  • ponadnarodową mobilność na europejskim rynku pracy,

  • doskonalenie umiejętności językowych, kształtowania otwartości i wrażliwości międzykulturowej.

Beneficjenci realizowali staże w przedsiębiorstwach zgodnie z kierunkiem kształcenia. Młodzież z technikum żywienia, hotelarstwa i branżowej kucharz pracowała w restauracjach, reklama w zakładach zajmujących się promocją i sprzedażą usług reklamowych. Ewaluacja projektu na każdym jego etapie potwierdziła realizację celów projektu i pozytywną ocenę jego uczestników, którzy ze względu na nabyte podczas stażu kompetencje będą niebawem poszukiwani na rynku pracy. Nasi uczniowie wysoko zostali ocenieni przez swoich hiszpańskich pracodawców. Uzyskali bardzo wysokie oceny – celujące i bardzo dobre za  obowiązkowość, punktualność, zaangażowanie w pracy i kulturę osobistą. Udział w projekcie, poprzez pracę w międzynarodowym zespole, dał uczestnikom możliwość usamodzielnienia się i zdobycia większej pewności siebie. Codzienne przebywanie w międzynarodowym środowisku pozwoliło przełamać barierę językową i kulturową.

Podczas pobytu odbyły się trzy wycieczki do Rondy, Kadyksu, które pozwoliły poznać uroki i atrakcje Andaluzji oraz do Portugalii, aby spędzić czas nad Oceanem Atlantyckim. Uczniowie zwiedzali  Sevillę, która jest miastem o bogatej  kulturze, ze wspaniałą architekturą oraz atrakcyjną kuchnią. Młodzież miała okazję próbować nowe smaki z kuchni hiszpańskiej, w szczególności słynną paellę, owoce morza czy tapas.

Każdy uczestnik stażu otrzymał certyfikat potwierdzający udział w stażu oraz otrzyma certyfikat Europass Mobilność honorowany przez pracodawców w Unii Europejskiej.

Projekt zakłada jeszcze 2 mobilności, które będą realizowane w listopadzie i marcu.

Projekt przyczynia się do podnoszenia jakości kształcenia w naszej szkole oraz motywacji do dalszego działania w zakresie pozyskiwania funduszy na realizację kolejnych projektów. 

221941102 4265975386791853 7699384521850877569 n239103929 4347177732004951 1336719898253935362 nMTdiMjA1OWNjMDM5ZmE4M2JmMTEMTdiMjA1Yjc3MWFjMzNlOWJlZDY

facebook

youtube