Uczniowie klas gastronomicznych wielokrotnie stawali już na podium konkursów gastronomicznych. I tym razem na ogólnopolskim konkursie kulinarnym stanęli na podium i to na 2 miejscu. W Warszawie odbył się wielki finał ogólnoposlkiego konkursu kulinarnego Sztuka mięsa 2.
Siedmioosobowa międzyklasowa ekipa z klas gastronomicznych miała za zadanie przygotować dania z wieprzowiny. Przystawka to pierogi z szarpaną wieprzową łopatką, gotowaną 10h, sosem daktylowo-kawowym, marynowaną cebulką, oliwą ziołową i sianem z warzyw Danie główne to tradycyjne żeberka w sosie miodowo-cebulowym, z pure selerowo chrzanowym, sosem malinowo-ślwikowym oraz kulką ziemniaczana serową oraz burak karmelizowany.
Jury pod przewodnictwem Chefa Łukasza Konika przyznało ZSEU w ŻYCHLINIE 2 miejsce. Szkoła otrzymała voucher na kwotę 3500zł z pewnością pozwoli na fantastyczne gastro zakupy. Zosia Lewandowska (1 tż), Zuzia Malczyk (2tża), Amelka Rejniak (2tżb), Julka Pawlak (3 tż), Kuba Jacolik (3tż), Oliwia Marszalska (3tż) i Marta Mitulska (4tż) z pewnością stanowili świetny team, który zaprowadził ich na 2 miejsce podium. Drużynę przygotowała pani Katarzyna Hryciuk.