• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • ikona resetu interlinii
  • ikona większej interlinii+
  • Kontrast:
  • ikona włączania kontrastu
  • ikona wyłączania kontrastu
  • Mapa strony:
  • ikona mapa strony 
  • Facebook :
  • 800px Facebook f logo 2019

W Dydaktycznym Centrum Gastronomicznym przez dwa dni 27-28 października 2022 odbywały się regionalne eliminacje do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego Bitwa na Drobiowe Smaki 2.

Do żychlińskiej placówki zjechało 11 dwuosobowych ekip wraz z opiekunami ze szkół z całej Wielkopolski. To już po raz drugi konkurs zawitał do naszej szkoły, dzięki wspaniałej organizacji oraz doskonale wyposażonym pracowniom organizatorzy postanowili kontynuować współpracę. Pierwszy dzień dla wszystkich drużyn był sprawdzianem wyuczonych umiejętności, podczas którego przygotowali potrawy wg znanych im wcześniej receptur. Uczniów oceniali znani szefowie kuchni, chef Łukasz Konik i chef Kuba Steuermark znani z Pytania na Śniadanie, dietetyk Monika Niespodziańska - nasza nauczycielka przedmiotów zawodowych, oraz sędzia techniczny chef Artur Wawer. Uczniowie wysłuchali również wykładu dietetyka dotyczącego wpływu drobiu na organizm człowieka oraz zastosowanie w planowaniu diet.

Do finału eliminacji regionalnych zakwalifikowało się 6 drużyn w tym  drużyna z Żychlina - Karina Dreszer i Natalia Makowska, uczennice 4 klasy TŻP. Finał to drugi dzień konkursowych zmagań, podczas których uczniowie mieli za zadanie przygotować drobiowe hamburgery, co okazało się nie lada wyzwaniem. Finaliści otrzymali pamiątkowe dyplomy, laureaci nagrody rzeczowe a zwycięzcy - awans do finału ogólnopolskiego. Na ręce pani wicedyrektor Anny Walkowiak oraz współorganizatora konkursu Katarzyny Hryciuk wpłynęły podziękowania dla szkoły za profesjonalne przygotowanie konkursu.

facebook

youtube

instagram
274225865 4983986018324116 7077637840486135471 n