• Technikum Technologii Żywności – NOWOŚĆ!!!

     

     

     

     

     

    Jeżeli jesteś pasjonatem zdrowego odżywania się, interesuje Cię smaczne, wartościowe i jednocześnie efektowne przygotowywanie potraw, to kierunek stworzony dla Ciebie!

    Nauczymy Cię:

    • tworzyć wyroby cukiernicze według receptur i własnych pomysłów,
    • opracowywać nowe receptury, instrukcje technologiczne, normy produktów spożywczych,
    • organizować i nadzorować proces wytwarzania produktów żywnościowych,
    • analizować produkty spożywcze pod względem zawartości składników pokarmowych,
    • kontrolować jakość surowców i gotowych produktów,
    • uczestniczyć w badaniach i próbach przy wdrażaniu na rynek nowych artykułów spożywczych.

    Kwalifikacje:

    W trakcie nauki przystąpisz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w dwóch etapach:

    T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
    albo
    T.3. Produkcja wyrobów piekarskich,
    albo
    T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych,
    albo
    T.5. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
    T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

    Uzyskanie pozytywnego wyniku z tych dwóch kwalifikacji pozwoli Ci na uzyskanie tytułu technika w zawodzie technik technologii żywności.

    Technicy mogą znaleźć pracę we wszystkich zakładach  przetwórstwa spożywczego oraz w firmach pokrewnych. Praca może odbywać się  w nowoczesnych, wyposażonych w zautomatyzowane linie produkcyjne, zakładach spożywczych oraz w zakładach rzemieślniczych na różnych  typowych stanowiskach:

    • technologa, który opracowuje nowe receptury i wprowadza je do produkcji, zmienia i doskonali istniejące wyroby;
    • kierownika  średniego i niższego  szczebla,  który  nadzoruje  i  kontroluje  podległych  pracowników, organizuje ich pracę, szkoli, odpowiada za jakość, terminowość i wydajność pracy; przygotowuje rozliczenia zużycia surowców, opakowań, energii, maszyn;
    • laboranta – bada organoleptycznie i za pomocą specjalistycznej aparatury surowce, półprodukty, dodatki, odpady na każdym etapie produkcji oraz każdą partię gotowego wyrobu.

    Czego będziesz się uczył ? Treści kształcenia.

    W procesie kształcenia zawodowego zaznajamiając się z następującymi przedmiotami: technologia żywności, towaroznawstwo żywności, mikrobiologia żywności, analiza żywności, maszyny i urządzenia przetwórstwa spożywczego, działalność przedsiębiorstwa spożywczego zdobędziesz wiedzę dotyczącą:
    – przebiegu procesu produkcji wyrobów spożywczych
    – współczesnych metod przetwarzania żywności
    – określania wartości odżywczej żywności
    – przepisów prawa żywnościowego
    – roli drobnoustrojów w przetwórstwie spożywczym
    – przygotowanie próbek żywności do przechowywania i badań laboratoryjnych
    – sensorycznej oceny żywności
    – podstawowych badań laboratoryjnych surowców i produktów spożywczych.