• Uczniowie z Technikum z wizytą w zakładzie Nestle Winiary w Kaliszu

    24 czerwca 2019

    Dnia 14 czerwca 2019 roku uczniowie klasy trzeciej Technikum Żywienia, Agrobiznesu i Leśnictwa uczestniczyli w wycieczce do zakładu Winiary (należącego do koncernu Nestlé Polska S.A.) w Kaliszu. Wycieczka zorganizowana została w ramach projektu „Kadry Przyszłości”, który realizowany jest w przez szkołę, dzięki Starostwu Powiatowemu w Koninie. W wycieczce uczestniczyły również Panie: Joanna Gadomska, Elżbieta Sell oraz Maria Romańczuk.

    Marka WINIARY jest znana Polakom od 75-ciu lat i rozpoznawana przez ponad 99% Polaków. Wśród znanych i cenionych produktów znajdują się m.in. POMYSŁ NA…, zupy, buliony, sosy, majonezy, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele oraz budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić smaczny, domowy posiłek. Firma WINIARY wielokrotnie została uznana za najbardziej godną zaufania markę wyrobów spożywczych w Polsce.

    Przed wejściem na teren zakładu, młodzież została przeszkolona odnośnie zasad bezpieczeństwa poruszania się na terenie firmy pomiędzy poszczególnymi budynkami oraz na poszczególnych wydziałach produkcyjnych. Uczniowie zostali również przeszkoleni z restrykcyjnych zasad odnośnie higieny osobistej oraz higieny powierzonemu nam kombinezonu,  jakie obowiązują na liniach produkujących żywność.

    W czasie wizyty na terenie firmy Winiary, młodzież miała możliwość zwiedzania oraz zapoznania się z procesem produkcyjnym  wydziału W4, który zajmuje się produkcją majonezu oraz sosów majonezowych. Na wydziale tym uczniowie prześledzili całą linię produkcyjną majonezu, od pustego do pełnego słoika, a później pakowanie kartonów ze słoikami oraz załadunek na palety i wysyłkę gotowego produktu do magazynu. W laboratorium biochemicznym, znajdującym się na terenie wydziału W4, młodzież uczestniczyła w badaniach bakteriologicznych, chemicznych oraz organoleptycznych, jakim poddaje się przygotowany towar.

    Po zwiedzaniu linii produkcyjnych, uczniowie zapoznali się także ze strukturą kadrową zakładu, tj. liczbą pracowników stałych, liczbą pracowników sezonowych, zasadami rekrutacji do zakładu oraz wymaganiami niezbędnymi do uzyskania pracy na poszczególnych stanowiskach w całej firmie.

    Młodzież uczestniczyła także w szkoleniu żywieniowym poprowadzonym przez panią dietetyk z firmy Nestle. W czasie szkolenia uczniowie poszerzyli swoją wiedzę z zakresu podstaw żywienia człowieka, dietetyki oraz zasad zdrowego trybu życia. Po odbytym szkoleniu sprawdzona została wiedza wszystkich słuchaczy, a najbardziej aktywni otrzymali nagrody od firmy Winiary.