• Warsztaty z obsługi gościa pod okiem profesjonalisty

    12 lutego 2019

    8.02.2019 r. nasi uczniowie ćwiczyli swoje umiejętności z obsługi gościa pod okiem Pana Grzegorza Górnika z Akademii Kelnerskiej. 26 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz  organizacji reklamy zdobywało wiedzę i umiejętności, które będą mogli wykorzystać podczas swojej pracy zawodowej.  Na warsztatach uczniowie szkolili sposoby nalewania wina do kieliszków gości, noszenie talerzy czy techniki przekładania potraw na talerz gościa. Wzbogacili swoją wiedzę z zastawy stołowej oraz z metod i technik podawania potraw i napojów.  Dużą atrakcją było serwowanie potraw z wykorzystaniem wózka kelnerskiego, przygotowywania i podawania  deseru z bananów flambirowanych (sposób podawania potrawy polegający na oblaniu lub skropieniu dania alkoholem i podpalenia go, tak zwany płonący półmisek) oraz filetowania ananasa w obecności gościa. Prowadzący warsztaty Grzegorz Górnik, jako profesjonalista, przekazał młodzieży wiele cennych informacji i tajników zawodu kelnera oraz dobre rady i wskazówki, jak osiągnąć sukces w gastronomii. Zajęcia zakończyły się uzyskaniem wartościowego certyfikatu i tak się podobały, że już zapowiedziano, ze odbędą się kolejny raz. Kurs odbył się z inicjatywy nauczycielki przedmiotów zawodowych – Elżbiety Sell.