• Uczniowie Technikum Żywienia z wizytą w zakładzie Nestle Winiary w Kaliszu

    7 czerwca 2018

     

     

     

     

     

     

     

    Dnia 5 czerwca 2018 roku uczniowie klasy trzeciej Technikum Żywienia z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych w Żychlinie uczestniczyli w wycieczce do zakładu Winiary (należącego do koncernu Nestlé Polska S.A.) w Kaliszu. Wycieczka zorganizowana została w ramach projektu „Kadry Przyszłości”, który realizowany jest w przez szkołę, dzięki Starostwu Powiatowemu w Koninie.

    Marka WINIARY jest znana Polakom od 75-ciu lat i rozpoznawana przez ponad 99% Polaków. Wśród znanych i cenionych produktów znajdują się m.in. POMYSŁ NA…, zupy, buliony, sosy, majonezy, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele oraz budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić smaczny, domowy posiłek. Firma WINIARY wielokrotnie została uznana za najbardziej godną zaufania markę wyrobów spożywczych w Polsce.

    Przed wejściem na teren zakładu, młodzież została przeszkolona odnośnie zasad bezpieczeństwa poruszania się na terenie firmy pomiędzy poszczególnymi budynkami oraz na poszczególnych wydziałach produkcyjnych. Uczniowie zostali również przeszkoleni z restrykcyjnych zasad odnośnie higieny osobistej oraz higieny powierzonemu nam kombinezonu,  jakie obowiązują na liniach produkujących żywność.

    W czasie wizyty na terenie firmy Winiary, młodzież miała możliwość zwiedzania i zapoznania się z procesem produkcyjnym dwóch wydziałów. Bardzo dokładnie, poczynając od składowisk surowców w wielkich big bagach, poprzez młyny i mieszalnie składników, dział pakowania, aż po wywóz gotowego produktu, młodzież zwiedziła wydział W2 zajmujący się produkcją zup i sosów w proszku. Najdłużej uczniowie zwiedzali wydział W4, zajmujący się produkcją majonezu oraz sosów majonezowych. Na wydziale tym uczniowie prześledzili całą linię produkcyjną majonezu, od pustego do pełnego słoika. W laboratorium biochemicznym, znajdującym się na terenie wydziału W4, młodzież uczestniczyła w badaniach bakteriologicznych, chemicznych oraz organoleptycznych, jakim poddaje się przygotowany towar. Uczniowie przeszli również, przez pięknie pachnący wydział W3, w którym produkowane są desery.

    Po zwiedzaniu linii produkcyjnych, uczniowie zapoznali się także ze strukturą kadrową zakładu, tj. liczbą pracowników stałych, liczbą pracowników sezonowych, zasadami rekrutacji do zakładu oraz wymaganiami niezbędnymi do uzyskania pracy na poszczególnych stanowiskach w całej firmie.

    Młodzież uczestniczyła także w szkoleniu żywieniowym poprowadzonym przez panią dietetyk z firmy Nestle. W czasie szkolenia uczniowie poszerzyli swoją wiedzę z zakresu podstaw żywienia człowieka, dietetyki oraz zasad zdrowego trybu życia. Po odbytym szkoleniu sprawdzona została wiedza wszystkich słuchaczy, a najbardziej aktywni otrzymali nagrody od firmy Winiary.

    Wraz z uczniami, w wycieczce uczestniczyły Panie: Elżbieta Sell oraz Joanna Gadomska