• ,,Bezpieczeństwo żywności”

    30 kwietnia 2013

    Obraz1Dnia 25.04.2013r uczniowie klas ,,żywieniowych”: Kl. I TŻiUG, II TŻiGD, III TŻiGD uczestniczyli w wykładzie pt: ,,Bezpieczeństwo żywności”. Wykład prowadziła Pani Paulina Tarczewska z biura poselskiego Filipa Karczmarka posła do Parlamentu Europejskiego.

    Uczniowie dowiedzieli się jakie są działania Unii w zakresie bezpieczeństwa żywności tak, by w pełni chronić zdrowie i interesy konsumentów. W jaki sposób UE określa i przestrzega norm kontroli w zakresie higieny żywności i produktów żywnościowych, zdrowia i dobrobytu zwierząt, zdrowia roślin oraz zapobieganiu zagrożeniu zanieczyszczeniami substancjami zewnętrznymi.

    Ponadto uczniowie zostali zapoznani z nowościami obowiązującymi w prawie żywnościowym, np.:co musi zawierać etykieta na produkcie, system certyfikowania i znakowania produktów, unijne logo produktów ekologicznych, krajowe systemy jakościowe, produkty tradycyjne i regionalne oraz o Tygodniu Edukacji Globalnej.