Projekty „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowane przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci są częścią Programu „Uczenie się przez całe życie”.
Szkoła nasza realizuje kolejny projekt: „Praktyka i kultura dla uczniów –międzynarodowa nauka zawodu. Koordynatorem projektu jest kierownik szkolenia praktycznego Jolanta Knapkiewicz.
Partnerem przyjmującym jest Siegmundsburger Haus Werraquelle GmbH, który odpowiada za zorganizowanie miejsc praktyk w Niemczech.
Opis projektu
Projekt skierowany jest do 28 uczniów Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa oraz Technikum Obsługi Turystycznej. Młodzież będzie odbywała praktyki w niemieckich przedsiębiorstwach gastronomicznych, pensjonatach i hotelach. Staże odbędą się w dwóch grupach (14 –osobowych) w 2014 roku.
Koszt projektu 280.000 zł
Cele projektu
Poznanie funkcjonowania zakładów gastronomiczno – hotelarskich w Niemczech.
Doskonalenie umiejętności i kompetencji zawodowych, które w przyszłości zwiększą ich szanse na rynku pracy.
Poszerzenie umiejętności komunikacji interpersonalnej.
Przełamanie bariery językowej.
Kulturowy aspekt projektu – uwrażliwienie młodzieży na piękno sztuki, muzyki, malarstwa.
Ogólny harmonogram projektu
– nabór uczniów do projektu i ich wybór przez komisję rekrutacyjną
– przygotowanie kulturowe, językowe i zawodowe uczestników projektu
– wycieczka do Warszawy do hotelu The Westin oraz muzeum F. Chopina
– realizacja praktyki w Niemczech w zakładach hotelowo – gastronomicznych
– zwiedzanie muzeum Jana Sebastiana Bacha w Eisenach
– wycieczka do Erfurtu
Terminy realizacji praktyk
I grupa – 24.10. do 21.11. 2014 r.
II grupa – 21.11. do 18.12. 2014 r.
Projekty „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowane przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci są częścią Programu „Uczenie się przez całe życie”.
Szkoła nasza realizuje projekt: „Wykształcony kulturowo gastronom, hotelarz i pracownik obsługi turystycznej”. Autorami projektu są: Elżbieta Sell i Ewelina Jankowska, a koordynatorem jest kierownik szkolenia praktycznego Jolanta Knapkiewicz.
Partnerem przyjmującym jest Siegmundsburger Haus Werraquelle GmbH, który odpowiada za zorganizowanie miejsc praktyk w Niemczech.
Opis projektu
Projekt skierowany jest do 28 uczniów Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa oraz Technikum Obsługi Turystycznej. Młodzież będzie odbywała praktyki w niemieckich przedsiębiorstwach gastronomicznych, pensjonatach i hotelach. Staże odbędą się w dwóch grupach (14 –osobowych) w 2013 roku.
Projekt trwa od 1.12.2012r. do 30.11.2013r. Koszt projektu 280.000 zł
Cele projektu
Poznanie funkcjonowania zakładów gastronomiczno – hotelarskich w Niemczech.
Doskonalenie umiejętności i kompetencji zawodowych, które w przyszłości zwiększą ich szanse na rynku pracy.
Poszerzenie umiejętności komunikacji interpersonalnej.
Przełamanie bariery językowej.
Kulturowy aspekt projektu – uwrażliwienie młodzieży na piękno sztuki, muzyki, malarstwa.
Ogólny harmonogram projektu
– nabór uczniów do projektu i ich wybór przez komisję rekrutacyjną
– przygotowanie kulturowe, językowe i zawodowe uczestników projektu
– wycieczka do Warszawy do muzeum F. Chopina
– realizacja praktyki w Niemczech w zakładach hotelowo – gastronomicznych
– zwiedzanie Galerii Obrazów Starych Mistrzów w Dreźnie oraz muzeum Historyczne Zielone Sklepienie
– zwiedzanie muzeum Jana Sebastiana Bacha w Eisenach
– wycieczka do Erfurtu i Coburga
Miejsca praktyk w Niemczech w Turyngii
Waldhotel – Rasthof Hubertus
Waldhotel Rennsteighöhe
Waldhotel „Feldbachtal„
Hotel Rennsteig Kur- und Touristik GmbH
Hotel Brauhaus zum Löwen
Göbel’s Hotel Quellenhof Bad Wildungen Göbel’s Hotel Management GmbH