• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • ikona resetu interlinii
  • ikona większej interlinii+
  • Kontrast:
  • ikona włączania kontrastu
  • ikona wyłączania kontrastu
  • Mapa strony:
  • ikona mapa strony 
  • Facebook :
  • 800px Facebook f logo 2019

 Osoby odpowiedzialne: Jolanta Knapkiewicz, Ewa Wilczewska, Sylwia Maciejewska.

Innowacja realizowana w terminie 6.05 – 23.06. 2017 r., przez uczniów kl. II i III – ej technikum żywienia i usług gastronomicznych.

Cel główny: podniesienie poziomu wiedzy i świadomości uczestników na temat roli produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych w gastronomii oraz w życiu społecznym.

Cel szczegółowy

– wykorzystanie regionalnych produktów w przyrządzaniu potraw kuchni polskiej oraz kreowaniu nowych;

– nobilitacja kształcenia zawodowego, poprzez pokazanie aspektów kulturowych w dawnych obyczajach i praktykach gastronomicznych oraz nowych perspektyw, jakie mają przed sobą aktualni uczniowie w przyszłej pracy zawodowej w sektorze gastronomii;

– promocja produktów ekologicznych, regionalnych  i tradycyjnych oraz zdrowego  i smacznego sposobu odżywiania

– pokazanie roli jaką odgrywają „ mali producenci”, którzy nie tylko wytwarzają produkty, ale są niezbędni dla zachowania, coraz bardziej unikalnego w Europie, polskiego charakteru obszarów wiejskich.

W ramach innowacji uczniowie wzięli udział w:

–  III Mistrzostwach Polski w Potrawach z Jesiotra  i Kawioru w Hotelu Atut w Licheniu Starym;

– warsztatach podczas, których uczniowie odkrywali nowe smaki  i  sporządzali, z produktów regionalnych, potrawy z zastosowaniem nowoczesnych technik;

– wycieczkach do lokalnych producentów, których  celem było zapoznanie młodzieży z  produktami  regionalnymi oraz z  wykorzystaniem ich  w przyrządzaniu potraw kuchni polskiej.

facebook

youtube

instagram
274225865 4983986018324116 7077637840486135471 n