Osoby odpowiedzialne: Jolanta Knapkiewicz, Ewa Wilczewska, Sylwia Maciejewska.
Innowacja realizowana w terminie 6.05 – 23.06. 2017 r., przez uczniów kl. II i III – ej technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Cel główny: podniesienie poziomu wiedzy i świadomości uczestników na temat roli produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych w gastronomii oraz w życiu społecznym.
Cel szczegółowy:
– wykorzystanie regionalnych produktów w przyrządzaniu potraw kuchni polskiej oraz kreowaniu nowych;
– nobilitacja kształcenia zawodowego, poprzez pokazanie aspektów kulturowych w dawnych obyczajach i praktykach gastronomicznych oraz nowych perspektyw, jakie mają przed sobą aktualni uczniowie w przyszłej pracy zawodowej w sektorze gastronomii;
– promocja produktów ekologicznych, regionalnych i tradycyjnych oraz zdrowego i smacznego sposobu odżywiania
– pokazanie roli jaką odgrywają „ mali producenci”, którzy nie tylko wytwarzają produkty, ale są niezbędni dla zachowania, coraz bardziej unikalnego w Europie, polskiego charakteru obszarów wiejskich.
W ramach innowacji uczniowie wzięli udział w:
– III Mistrzostwach Polski w Potrawach z Jesiotra i Kawioru w Hotelu Atut w Licheniu Starym;
– warsztatach podczas, których uczniowie odkrywali nowe smaki i sporządzali, z produktów regionalnych, potrawy z zastosowaniem nowoczesnych technik;
– wycieczkach do lokalnych producentów, których celem było zapoznanie młodzieży z produktami regionalnymi oraz z wykorzystaniem ich w przyrządzaniu potraw kuchni polskiej.