W ramach realizowanego w naszej szkole projektu „Dostosowanie kształcenia zawodowego w Aglomeracji Konińskiej do zmieniającego się rynku pracy”, który jest dofinansowany ze środków Programu Fundusze Europejskie dla Wielkopolski 2021–2027 w ramach działania 6.08 Edukacja przedszkolna, ogólna oraz kształcenie zawodowe w ramach ZIT, uczniowie kierunków technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wycieczce zawodoznawczej do Poznania.
Wyjazd odbył się 29 października 2025 roku w ramach działań doradztwa zawodowo-edukacyjnego. Uczniowie odwiedzili hotele Ibis, Novotel oraz Sheraton w Poznaniu, gdzie mieli okazję:
• poznać strukturę organizacyjną hoteli oraz możliwości rozwoju kariery zawodowej w branży hotelarskiej,
• zapoznać się ze specyfiką pracy na różnych stanowiskach w hotelu,
• dowiedzieć się, jakie kompetencje miękkie i twarde są niezbędne w pracy hotelarza,
• zobaczyć w praktyce standardy obsługi gościa w hotelach o różnym poziomie kategorii.
Wycieczka była cennym doświadczeniem, które pozwoliło uczniom lepiej poznać realia pracy w branży hotelarskiej i gastronomicznej oraz pomogło im w planowaniu dalszego rozwoju zawodowego















