• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • ikona resetu interlinii
  • ikona większej interlinii+
  • Kontrast:
  • ikona włączania kontrastu
  • ikona wyłączania kontrastu
  • Mapa strony:
  • ikona mapa strony 
  • Facebook :
  • 800px Facebook f logo 2019

Projekt „Stawiam na Drób” organizowany przez Związek Polskie Mięso i Akademię Kulinarną Marcina Budynka odbył się dziś w centrum gastronomicznym.

Znaleźliśmy się w gronie szkół, do których zawitał chef kuchni Marcin Budynek.
Projekt ma bardzo ważny wymiar, bo łączy teorię z praktyką. Pierwsza część projektu, w której wzięli uczniowie klas gastronomicznych to część wykładowa. Uczniowie dowiedzieli się od pani dietetyk oraz chefa Marcina Budynka ciekawostki o wykorzystaniu drobiu w gastronomii, jego właściwościach odżywczych, poznali gatunki drobiu, podział tuszki, czy sposoby przygotowania.
Część praktyczna to oczywiście gotowanie w pracowni gastronomicznej. Dwie 10 osobowe grupy miały okazję poznać niekonwencjonalne wykorzystanie podrobów, ale również tych bardziej tradycyjnych elementów tuszki. Uczniowie pracowali na różnych gatunkach drobiu.
Przy wsparciu chefów kuchni młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowali fantastyczne dania. 
Na zakończenie warsztatów uczniowie otrzymali certyfikaty poświadczające zdobyte umiejętności, szkoła wzbogaciła się o kolejny sprzęt- Air Fryer, który już wkrótce urozmaici nasze zajęcia.
Bardzo dziękujemy organizatorom, że to nasza szkoła znalazła się na kulinarnej mapie projektu. 
Uczniowie w żychlińskim gastro uczą się od najlepszych.  

facebook

youtube

instagram
274225865 4983986018324116 7077637840486135471 n