10.12.2024 r. nasza szkoła znów rozbłysnęła świątecznym blaskiem dzięki wyjątkowym konkursom, które już na stałe wpisały się w tradycję placówki. W tym roku uczniowie mieli okazję zaprezentować swoje talenty i kreatywność, uczestnicząc w wielkopolskim konkursie na stół wigilijny oraz szkolnym na słodkie potrawy z serem i makiem. Wydarzenie realizowane jest w u nas od 21 lat w ramach przedsięwzięcia „Szanujemy i kultywujemy polskie tradycje”. Objęte zostało honorowym patronatem Wielkopolskiego Kuratora Oświaty, Marszałka Województwa Wielkopolskiego oraz Starosty Konińskiego.Tegoroczny konkurs odbywał się pod hasłem „Stół lasem pachnący” i wzięło w nim udział 7 szkół o profilu gastronomiczno-hotelarskim z: Jarocina, Kalisza, Liskowa, Turku, Kaczek Średnich, Kościelca i Żychlina. Jury miało do oceny 13 stołów, które zachwycały pomysłowością, precyzją wykonania oraz ogromnym zaangażowaniem uczestników. Poziom konkursu był niezwykle wysoki. Zwyciężył stół z Jarocina z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 1, drugie miejsce zajął zespół z Żychlina, reprezentowany przez Oliwię Marszalską z 3 tżiug oraz Zofię Lewandowską z klasy 2 tżiug, a trzecie miejsce zajął zespół z Kaczek Średnich.
Równocześnie wyłoniono zwycięzców w szkolnym konkursie „Słodkie z serem i makiem”. Najlepszym wyrobem cukierniczym okazała się tartaletka w wykonaniu Eryka Bylewskiego z klasy 2 tżiug. Do konkursu przystąpiło 11 uczniów, poziom był bardzo wysoki i jury miało bardzo trudne zadanie, aby wyłonić najlepsze wyroby cukiernicze.
Nagrodzeni uczniowie zostali uhonorowani nagrodami ufundowanymi przez Kuratorium Oświaty w Poznaniu, Starostwo Powiatowe w Koninie, kino Centrum oraz kawiarnię „Dom pomiędzy”.
Świąteczne konkursy w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych stały się nie tylko sposobem na twórcze wyrażenie siebie, ale także wprowadzało wszystkich w magiczny nastrój zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.