• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • ikona resetu interlinii
  • ikona większej interlinii+
  • Kontrast:
  • ikona włączania kontrastu
  • ikona wyłączania kontrastu
  • Mapa strony:
  • ikona mapa strony 
  • Facebook :
  • 800px Facebook f logo 2019

Drugie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere–Inspirujące Spotkanie Cukiernicze w Sempre Group

W dniu 30 października 2024 roku odbyły się kolejne z cyklu piętnastu warsztatów w ramach Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, skierowanych do grupy 24 młodych adeptów sztuki kulinarnej. Uczestnicy, wybrani w drodze eliminacji, rozwijają swoje umiejętności pod okiem wybitnych specjalistów i mentorów. Tym razem młodych mistrzów sztuki kulinarnej gościła grupa Sempre, a program warsztatów wypełniły inspirujące zajęcia pod przewodnictwem najlepszych ekspertów branży.

Pierwszą część warsztatów poprowadził Paweł Gruba, ekspert merytoryczny Akademii Mistrzów Smaku, który zapoznał uczestników z kluczowym zagadnieniem foodcostu.
Dzięki niemu uczniowie dowiedzieli się, jak analizować koszty surowców, zarządzać budżetem kuchni i podejmować decyzje, które mają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie restauracji.
To nie tylko praktyczna wiedza, ale również umiejętność, która staje się fundamentem efektywnego zarządzania kuchnią i stanowi istotny krok na drodze do profesjonalnej kariery kulinarnej.

W drugiej części spotkania uczestnicy mogli zgłębiać tajniki cukiernictwa pod okiem Michała Iwaniuka, siódmego najlepszego cukiernika na świecie. Warsztaty z Szefem Michałem, którego talent i doświadczenie są doceniane na międzynarodowej scenie kulinarnej, stanowiły wyjątkową okazję do nauki. W trakcie zajęć uczniowie doskonalili swoje umiejętności w tworzeniu podstawowych kremów, takich jak crème anglaise, custard oraz krem typu crémeux,
a także różnorodnych ciast, m.in. financier, brownie orzechowego oraz ciasta drożdżowego. Poznawali przy tym techniki i detale, które tworzą fundamenty mistrzowskich deserów.

W przerwie między warsztatami uczestnicy mogli skosztować wyśmienitej kawy serwowanej przez firmę Segafredo, sponsora bufetu kawowego. Zadbano również o detale w serwowaniu potraw – dania podano na eleganckich talerzach od firmy Dajar, co podkreślało estetykę spotkania i dbałość o najwyższe standardy organizacyjne.

Warsztaty te były kolejnym etapem na drodze młodych talentów w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Każde spotkanie z cyklu piętnastu warsztatów to unikalna okazja, aby rozwijać pasję do sztuki kulinarnej, zdobywać bezcenne umiejętności pod okiem ekspertów
oraz budować profesjonalną pewność siebie, która przygotowuje ich do przyszłych wyzwań
w zawodzie kucharza i cukiernika. Misją Akademii jest wspieranie tych młodych ludzi w dążeniu do mistrzostwa i odkrywanie przed nimi kolejnych poziomów kulinarnej sztuki.

 Autor zdjęć : Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere

facebook

youtube

instagram
274225865 4983986018324116 7077637840486135471 n