8 grudnia odbył się finał III ogólnopolskiego konkursu artystycznego dekorowania pierników dla uczniów szkół o profilu gastronomicznym „dekor – PIERNIK – art” , który organizowany jest przez Klub Młodego Restauratora, działającego przy szkole. Jest to jedyny w Polsce konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych na artystyczne dekorowanie pierników i jest jednym z działań w ramach przedsięwzięcia "Szanujemy i kultywujemy polskie tradycje" realizowanego przez wcześniej wspomniany Klub Młodego Restauratora.
Konkurs ten jest konkursem składającym się z eliminacji, w których wzięło kilkudziesięciu uczniów z całej Polski, oraz finału, do którego zakwalifikowano najlepszych. W Żychlinie spotkała się 8 uczniów ze szkół w Lublinie, Cieszynie, Tarnowie, Gorzowie Wlkp., Turku, Opola i Żychlina. Tematem przewodnim były ANIOŁY, które na swoich piernikach przedstawili młodzi adepci sztuki cukierniczej. Zadaniem uczniów było przygotowanie i przywiezienie 7 gotowych pierników i wyeksponowanie ich na stanowisku, a także lukrowanie na żywo piernika przygotowanego przez organizatorów.
Konkurs oceniało profesjonalne jury: przewodnicząca Agata Kubacka z Konina, założycielka cukierni Słodkolandia, obecnie właścicielka firmy Zdrofit food, kreatorka cukiernictwa alternatywnego. Prowadzi szkolenia dla cukierni i restauracji oraz warsztaty dla młodzieży. Juror ogólnopolskich konkursów z cukiernictwa artystycznego dla młodzieży, Katarzyna Gliniecka – na co dzień nauczycielka w Zespole Szkół Gospodarczych w Elblągu, pasjonatka dekorowania pierników oraz tortów, ukończyła Food Design na Akademii Sztuk Pięknych w Łodzi. Od wielu lat działa w sztabie WOŚP gdzie wypieka setki wośpowych serc na aukcje, współorganizator ogólnopolskiego konkursu Black Box dla uczniów, Łukasz Roguski Mistrz Europy w Dekoracji Tortów Artystycznych Expo 2020. Od dziecka związany z rodzinną firmą „Cukiernia Małgosia”. Od 10 lat kształtuje umiejętności w swojej pracowni, którą prowadzi wraz z bratem. Zainteresowanie sugarcraftingiem wzrosło po ukończonych kursach z tworzenia tortów, modelowania figurek i z samego cukiernictwa nowoczesnego. Oprócz mistrzostw Europy zdobył również wicemistrzostwo Polski na Expo Sweet 2022 w Przygotowaniu Deseru, Jarosław Zbaliszyn obecny w branży cukierniczej od roku 1993, gdzie przez pierwsze 5 lat pracował jako technolog dla głównego importera surowców cukierniczych i piekarskich z 18 krajów, był jurorem na MIstrzostwach Świata Cukierników: w Stanach Zjednoczonych w World Chocolate Master w Paryżu. Od roku 2009 jest członkiem Zarządu Expo Sweet EZIG, gdzie odpowiada za organizację i przebieg Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo Sweet.
Nagrody w konkursie ufundowało Starostwo Powiatowe w Koninie, targi EXPO Sweet, Food Colours, Callebaut, hafciarnia Cheman oraz wydawnictwo Publicat. Uczniowie zachwycili jurorów bardzo wysokim poziomem, pomysłowością, oryginalnością oraz pracowitością.
W konkursie przyznano 3 pierwsze nagrody oraz 5 wyróżnień.
1 miejsce - Wiktoria Skowrońska - Zespół Szkół Ekonomiczno -Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie
2 miejsce - Dawid Rymanowski - Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie
3 miejsce - Aleksandra Rzepka - Publiczne technikum nr. 2 w Opolu
Piotr Krasoń z EXPO Sweet wręczył zwycięzcom nagrody - vouchery o wartości 1000zł każdy na profesjonalne kursy cukiernicze, a zwyciężczyni ufundowany przez Starostwo Powiatowe w Koninie spersonalizowaną bluzę kucharską
Patronat honorowy nad konkursem objął
- Marszałek Województwa wielkopolskiego pan Marek Woźniak
- Wielkopolski Kurator Oświaty pan Robert Gaweł
- oraz Starosta Koniński pan Stanisław Bielik
foto Klaudia Laskowska/Piotr Wasik