Pierwszy etap realizacji projektu edukacji historyczno-regionalnej „Mała Ojczyzna jest w
Europie - wkład mieszkańców dwóch wyznań do dziedzictwa narodowego Polski"
dofinansowanego ze środków Powiatu Konińskiego.
W dniu 6.10.2022 odbyły się warsztaty historyczno – regionalne „Żychlin i jego mieszkańcy
w świetle źródeł historycznych i historiograficznych – tradycja jabłka żychlińskiego”. Wzięli
w nich udział uczniowie kl. III TŻ i kl. I TRA. Zajęcia składały się z dwóch części. W
pierwszej został przeprowadzony wykład przez kierownika szkolenia praktycznego Jolantę
Knapkiewicz na temat wartości zdrowotnych i odżywczych jabłka oraz kultywowania pięknej
tradycji jabłka żychlińskiego. Następnie odbyła się degustacja potraw i deserów wykonanych
przez uczniów kl. III TŻ pod kierunkiem pani kierownik. Drugą część zajęć poprowadziła
Krystyna Gajewska prezentując wykład na powyższy temat. Prelegentka szczególną uwagę
zwróciła na wielowyznaniowość społeczności żychlińskiej i jej wzajemne relacje. Ostatnim
punktem zajęć była praca zespołowa z tekstami źródłowymi i źródłami historiograficznymi,
przy wykorzystaniu pamiętników oraz fragmentów literatury popularnonaukowej.
Organizatorzy dziękują panu Andrzejowi Midorowi za pomoc techniczną.