dekor - PIERNIK - art II ogólnopolski konkurs artystycznego dekorowania pierników - zaproszenie
Zespół Szkół Ekonomiczno- Usługowych im. F Chopina w Żychlinie jest organizatorem II
Celem konkursu jest podtrzymanie tradycji bożonarodzeniowych, a także rozwój uczniów i poszerzanie wiedzy oraz umiejętności zawodowych.
Konkurs będzie odbywał się dwuetapowo – pierwszy etap to eliminacje do konkursu, w formule on-line - termin nadsyłania zgłoszeń 3 grudnia 2021 roku, w tym czasie uczniowie przygotowują artystyczne dekoracje pierników i przesyłają dokumentację fotograficzną na adres organizatora konkursu. Tematem II edycji konkursu jest "Kolorowe święta Bożego Narodzenie" - a jednym z kryteriów oceny jest nawiązanie w dekoracji do tematu konkursu. Pomysłodawcą konkursu jest nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Katarzyna Hryciuk. Więcej informacji można znaleźć na fanpage-u konkursu dekorPIERNIKart
www.facebook.com/Dekor-Piernik-Art-106904114589958
Oceniać będzie profesjonalne jury:
- Anna Dziedzic – samouk w dziedzinie dekoracji, ale jej prace docenione wielokrotnie przez profesjonalistów na konkursach min. złoty medal na EXPO SWEET, Warszawa w Konkursie Dekoracji Cukierniczych, kategoria: ciasteczka, babeczki, pierniki 2d i 3D; w 2019 - złoty medal na CAKE & BAKE GERMANY w Essen, kategoria: obraz w jadalnej ramie; - złoto i 1 miejsce, na FESTIWALU LUKRU I PIERNIKÓW - SŁODKA MISJA NA ŻYWO we Wrocławiu, kategoria: master class; a w 2018 - złoto i 3 miejsce (brązowy medal) na Cake Festival Poland w Katowicach.
- Anna Pietrzak-Gryc – właścicielka Piernikarni w Białymstoku, jej pierniki są znane nie tylko na ukochanym przez nią Podlasiu, ale również w całej Polsce i na świecie. Dopracowane w najmniejszych szczegółach i na każdą okazję, a perfekcyjne wykonane cieszą szerokie grono jej fanów. Wielokrotnie zapraszana do mediów min. Dzień Dobry TVN gdzie chętnie dzieli się swoim doświadczeniem. Jej piernikowym logo są „Anipasje”
- Agata Kubacka, z wykształcenia jest psychologiem i hotelarzem. Z cukiernictwem związana jest od 5 lat, stworzyła w Koninie jedyną cukiernię produkującą ciasta i torty bez glutenu, cukru i wege – ZDROFIT. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzieli się prowadząc warsztaty i szkolenia cukiernicze oraz sprzedażowe i motywacyjne, również dla uczniów szkół gastronomicznych. Pasjonatka w tworzeniu nowych, „(nie) słodkich” rzeczy, co doceniają szefowie kuchni zapraszając ją do współpracy. Ma swoich stałych odbiorców w całej Polsce, co pokazuje jak potrzebne było stworzenie „zdrowej cukierni”.
- Jowita Woszczyńska, Mistrzyni Świata - złoty medal na Mistrzostwach Świata Dekoratorów Tortów w Mediolanie w 2019 roku oraz brązowa medalistka w roku 2017, Mistrzostwo Polski w dekoracji Tortów Expo Sweet 2017 i 2019. Wielka pasjonatka sugarcraftingu, autorka bestsellerowej książki „Sugar fairy tales” z niesamowitą ilością cukierniczych inspiracji, z przepięknymi fotografiami Jej prac. Na co dzień pracuje w Cukierni Sowa w Bydgoszczy, gdzie nieustannie się szkoli i rozwija. Precyzja i kreatywność wykonywanych przez Nią dekoracji sprawiają, że Jej torty zostają w pamięci oglądających na długo.
- Beata Prusak – od kilkunastu lat zajmuje się dekorowaniem pierników, z jej doświadczenia zdobywanego latami czerpie wiele dekoratorek pierników. Przekształciła pasję w pracę tworząc pracownię artystyczną. Za swoje prace w 2016 zdobyła złoty medal na konkursie Cukrasky Festival w Czechach. W roku 2020 zasiadała w jury Międzynarodowego Konkursu Dekoracji Cukierniczych podczas Expo Sweet 2020. Prowadzi fanpage „Pierniczki do zadań specjalnych”, jest współtwórcą czasopisma "Mistrz Dekoracji" przygotowując do niego tutoriale.
www.facebook.com/Dekor-Piernik-Art-106904114589958