Przez dwa dni Zespół Szkół Ekonomiczno - Usługowych w Żychlinie gościł wybitnych szefów kuchni oraz najwspanialszą młodzież ze szkół gastronomicznych z terenu całej Wielkopolski na eliminacjach wojewódzkich do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Bitwa na drobiowe smaki", którego pomysłodawcą i głównym organizatorem jest Krajowa Federacja Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
Wspaniale wyposażone centrum dydaktyczno - gastronomiczne okazało się wyjątkową bazą do tak dużego przedsięwzięcia, w którym udział wzięło 13 drużyn z Wielkopolski. Młodzież z Brzostowa, Poznania, Kalisza, Objezierza, Wrześni oraz Żychlina w pierwszym dniu przygotowała przystawkę i danie główne z dowolnego elementu z kurczaka oraz rozmaitych dodatków, według wcześniej zaplanowanej receptury. Pokazali wiele odsłon kurczaka, mnogość dodatków, a także wykazali się kreatywnością oraz dużym zaangażowaniem.
Jury, w skład którego weszli szef Łukasz Konik, szef Artur Wawer, szef Andrzej Klimek z Pałacu w Tłokini, oraz zastępca szefa kuchni Bartłomiej Brzozowski z Restauracji Krew i woda z Gdyni do dalszych zmagań wytypowali 6 drużyn i w finale eliminacji znalazły się drużyna Brzostowa, Poznania, Kalisza, Żychlina i dwie - z Objezierza. Szefowie dokładnie omówili pracę uczestników co zakwalifikowanym drużynom z pewnością zaowocowało w finale.
Kolejny dzień konkursowych zmagań to tajemniczy Black Box, uczniowie w dniu konkursu dowiedzieli się z jakich surowców mają przygotować danie główne. Szefowie potwierdzili, że dania jakie zostały wyserwowane były bardzo smaczne, a obowiązkowe składniki z Black Boża - pierś kurczaka ze skórą, soczewica, kalafior i parmezan zostały wspaniale wykorzystane.
W konkursie wyłoniono trzy najlepsze drużyny: trzecie miejsce zajęli Mateusz Hofman i Dominika Barska uczniowie klasy 4TŻ z naszej szkoły, drugie miejsce młodzież ze szkoły z Brzostowa, a zwycięzcami okazali się uczniowie z ZSPS z Poznania i to oni będą reprezentować Wielkopolskę na finale w Warszawie.
Udział w konkursie również wzięli uczniowie z klasy 3tżp: Julianna Banaszak, Karina Dreszer, Damian Kowalski, Julia Kunicka, Natalia Makowska i Julia Springel.
Uczniów z żychlińskiej placówki przygotowywały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Elżbieta Sell i Katarzyna Hryciuk, która również była organizatorem konkursu z ramienia szkoły.
Gratulujemy wszystkim uczestnikom oraz zwycięzców.