• Staże i praktyki zagraniczne

    logo_efs_kapital_ludzki-1023x180

     

    Projekty „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowane przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci są częścią Programu „Uczenie się przez całe życie”.

    Szkoła nasza realizuje kolejny projekt: „Praktyka i kultura dla uczniów –międzynarodowa nauka zawodu. Koordynatorem projektu jest kierownik szkolenia praktycznego Jolanta Knapkiewicz.

    Partnerem przyjmującym jest Siegmundsburger Haus Werraquelle GmbH, który odpowiada za zorganizowanie miejsc praktyk w Niemczech.

     

    Opis projektu

    Projekt skierowany jest do 28 uczniów Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa oraz Technikum Obsługi Turystycznej. Młodzież będzie odbywała praktyki w niemieckich przedsiębiorstwach gastronomicznych, pensjonatach i hotelach. Staże odbędą się w dwóch grupach (14 –osobowych) w 2014 roku.

    Koszt projektu 280.000 zł

     

    Cele projektu

    1. Poznanie funkcjonowania zakładów gastronomiczno – hotelarskich w Niemczech.
    2. Doskonalenie umiejętności i kompetencji zawodowych, które w przyszłości zwiększą ich szanse na rynku pracy.
    3. Poszerzenie umiejętności komunikacji interpersonalnej.
    4. Przełamanie bariery językowej.
    5. Kulturowy aspekt projektu – uwrażliwienie młodzieży na piękno sztuki, muzyki, malarstwa.

    Ogólny harmonogram projektu

    – nabór uczniów do projektu i ich wybór przez komisję rekrutacyjną

    – przygotowanie kulturowe, językowe i zawodowe uczestników projektu

    –  wycieczka do Warszawy do hotelu The Westin oraz  muzeum F. Chopina

    – realizacja praktyki w Niemczech w zakładach hotelowo – gastronomicznych

    – zwiedzanie muzeum Jana Sebastiana Bacha w Eisenach

    – wycieczka do Erfurtu

     

     

    Terminy realizacji praktyk

    I grupa – 24.10. do 21.11. 2014 r.

    II grupa – 21.11. do 18.12. 2014 r.

     

     

     

     

     

     

    Projekty „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” realizowane przez FRSE w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki na zasadach Programu Leonardo da Vinci są częścią Programu „Uczenie się przez całe życie”.

    Szkoła nasza realizuje projekt: „Wykształcony kulturowo gastronom, hotelarz i pracownik obsługi turystycznej”. Autorami projektu są: Elżbieta Sell i Ewelina Jankowska, a koordynatorem jest kierownik szkolenia praktycznego Jolanta Knapkiewicz.

    Partnerem przyjmującym jest Siegmundsburger Haus Werraquelle GmbH, który odpowiada za zorganizowanie miejsc praktyk w Niemczech.

     

    Opis projektu

    Projekt skierowany jest do 28 uczniów Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technikum Hotelarstwa oraz Technikum Obsługi Turystycznej. Młodzież będzie odbywała praktyki w niemieckich przedsiębiorstwach gastronomicznych, pensjonatach i hotelach. Staże odbędą się w dwóch grupach (14 –osobowych) w 2013 roku.

    Projekt trwa od 1.12.2012r. do 30.11.2013r. Koszt projektu 280.000 zł

     

    Cele projektu

    1. Poznanie funkcjonowania zakładów gastronomiczno – hotelarskich w Niemczech.
    2. Doskonalenie umiejętności i kompetencji zawodowych, które w przyszłości zwiększą ich szanse na rynku pracy.
    3. Poszerzenie umiejętności komunikacji interpersonalnej.
    4. Przełamanie bariery językowej.
    5. Kulturowy aspekt projektu – uwrażliwienie młodzieży na piękno sztuki, muzyki, malarstwa.

    Ogólny harmonogram projektu

    – nabór uczniów do projektu i ich wybór przez komisję rekrutacyjną

    – przygotowanie kulturowe, językowe i zawodowe uczestników projektu

    –  wycieczka do Warszawy do muzeum F. Chopina

    – realizacja praktyki w Niemczech w zakładach hotelowo – gastronomicznych

    – zwiedzanie Galerii Obrazów Starych Mistrzów w Dreźnie oraz muzeum Historyczne Zielone Sklepienie

    – zwiedzanie muzeum Jana Sebastiana Bacha w Eisenach

    – wycieczka do Erfurtu i Coburga

     

    Miejsca praktyk w Niemczech  w Turyngii

    • Waldhotel – Rasthof Hubertus
    • Waldhotel Rennsteighöhe
    • Waldhotel „Feldbachtal„
    • Hotel Rennsteig Kur- und Touristik GmbH
    • Hotel Brauhaus zum Löwen
    • Göbel’s Hotel Quellenhof Bad Wildungen Göbel’s Hotel Management GmbH
    • Posthotel Rotenburg/Fulda GmbH & Co.KG
    • Göbel’s Hotel Aquavita GmbH & Co.KG
    • Waldhotel Berghof
    • Gasthof „Beckenhaus”

     

    Terminy realizacji projektu

    I grupa – 9.01. do 6.02. 2013 r.

    II grupa – 01.07. do 29.07. 2013 r.