• Tradycyjne produkty regionalne – Nowoczesne Gotowanie

     „Tradycyjne produkty regionalne – Nowoczesne Gotowanie”.

    Osoby odpowiedzialne: Jolanta Knapkiewicz, Ewa Wilczewska, Sylwia Maciejewska.

    Innowacja realizowana w terminie 6.05 – 23.06. 2017 r., przez uczniów kl. II i III – ej technikum żywienia i usług gastronomicznych.

    Cel główny: podniesienie poziomu wiedzy i świadomości uczestników na temat roli produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych w gastronomii oraz w życiu społecznym.

    Cel szczegółowy:                                                                                                                                                                                   – wykorzystanie regionalnych produktów w przyrządzaniu potraw kuchni polskiej oraz kreowaniu nowych;

    – nobilitacja kształcenia zawodowego, poprzez pokazanie aspektów kulturowych w dawnych obyczajach i praktykach gastronomicznych oraz nowych perspektyw, jakie mają przed sobą aktualni uczniowie w przyszłej pracy zawodowej w sektorze gastronomii;

    – promocja produktów ekologicznych, regionalnych  i tradycyjnych oraz zdrowego  i smacznego sposobu odżywiania

    – pokazanie roli jaką odgrywają „ mali producenci”, którzy nie tylko wytwarzają produkty, ale są niezbędni dla zachowania, coraz bardziej unikalnego w Europie, polskiego charakteru obszarów wiejskich.

    W ramach innowacji uczniowie wzięli udział w:

    –  III Mistrzostwach Polski w Potrawach z Jesiotra  i Kawioru w Hotelu Atut w Licheniu Starym;

    – warsztatach podczas, których uczniowie odkrywali nowe smaki  i  sporządzali, z produktów regionalnych, potrawy z zastosowaniem nowoczesnych technik;

    – wycieczkach do lokalnych producentów, których  celem było zapoznanie młodzieży z  produktami  regionalnymi oraz z  wykorzystaniem ich  w przyrządzaniu potraw kuchni polskiej.