• Nauki ścisłe w gastronomii

    Osoby odpowiedzialne: Maria Romańczuk, Elżbieta Sell

    Innowacja jest realizowana od 15.10.2016r.  i potrwa do 31.05.2017r.

    Jest to innowacja metodyczno-organizacyjna.Przeprowadzana jest w klasie I technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum hotelarskim.

    Celem głównym jest transfer wiedzy z fizyki do technologii gastronomicznej.

    Cele szczegółowe:

    1. Rozbudzanie i rozwijanie myślenia naukowo-badawczego.
    2. Doskonalenie logicznego myślenia.
    3. Ukierunkowanie młodzieży na twórczość i kreatywność.
    4. Umiejętność współpracy w grupie oraz dzielenia się wiedzą.
    5. Podniesienie jakości kształcenia ogólnego i zawodowego.
    6. Utrwalenie wiadomości i umiejętności zawartych w podstawie programowej.

    W ramach innowacji przeprowadzone zostały lekcje otwarte i warsztaty o następującej tematyce:

    1. Jak drukuje drukarka 3D?
    2. Co ma piernik do fizyki?
    3. Test interdyscyplinarny.