• I ogólnopolski konkurs na artystyczne dekorowanie pierników dla uczniów szkół gastronomicznych dekor-PIERNIK-art.

    3 stycznia 2021

    I ogólnopolski konkurs na artystyczne dekorowanie pierników dla uczniów szkół gastronomicznych dekor-PIERNIK-art., którego organizatorem był Zespół Szkół Ekonomiczno- Usługowych im. F. Chopina w Żychlinie cieszył się duża popularnością. W konkursie wzięło udział 65 uczniów z 23 szkół gastronomicznych z całej Polski.
    Pomysłodawcą konkursu jest nauczycielka przedmiotów zawodowych Katarzyna Hryciuk, która organizując konkurs miała na celu w tym trudnym czasie zaangażowanie uczniów, stawianie na własny rozwój a także podtrzymanie tradycji wypieku i ozdabiania pierników. Wszystkie nadesłane prace  charakteryzowały się oryginalnością, pomysłowością, w wielu pracach można było dostrzec wykorzystanie kilku technik lukrowania, co dowodziło, że uczniowie poszukiwali przy tworzeniu swoich dzieł informacji na temat sztuki lukrowania. Można było w pracach dostrzec elementy sztuki ludowej, koronkarstwa czy bajek.
    Profesjonalne Jury: Paweł Mieszała, Iga Sarzyńska-Komorowska, Anna Dziedzic, Agata Kubacka oraz Daniel Bauer po obejrzeniu wszystkich prac, oceniając estetykę wykonania dokładność, precyzję, techniki, nawiązanie do tematu czy oryginalność wybrali piątkę nagrodzonych prac. Przyznano trzy nagrody i dwa wyróżnienia.,

     

    1 miejsce – Małgorzata Skupio z ZS nr 1 w Grodzisku Mazowieckim

    2 miejsce-  Mikołaj Bebek z ZSG-H w Wiśle

    3 miejsce – Anna Misiak z ZST w Turku

    wyróżnienie – Monika Konieczny z ZSZ w Opolu

    wyróżnienie – Adrianna Adwent z ZSE-G z Tarnowa

     

    Gratulujemy uczniom wspaniałych prac.
    Nagrody w postaci kursów, sprzętu, książek i czasopism ufundowali Starostwo Powiatowe w Koninie, Słodki Decor, Kokino, Szablony Kulinarne, Callebaut, Food Colours, Mistrz Branży, M.Rosiński, M.Iwaniuk, M.Wiśniewski.