• Podsumowanie 1 edycji Projektu „Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”.

    5 lipca 2020

    Projekt rozpoczął się w maju 2019 roku od rozbudowy Centrum Gastronomicznego, dzięki któremu powstały dwie nowoczesne pracownie: gastronomiczna i obsługi klienta wraz z infrastrukturą. Pracownie zostały wyposażone w profesjonalny sprzęt i urządzenia, które pozwalają kształcić naszych uczniów na najwyższym europejskim poziomie. Uroczyste otwarcie Centrum odbyło się  15 stycznia 2020 roku.W nowoczesnych pracowniach zorganizowano i przeprowadzono dzięki Projektowi 6 kursów dla młodzieży: barman/kelner, barista, sommelier, cukierniczy, aranżacji stołów z florystyką oraz dekoracji wyrobów cukierniczych. Młodzież pod kierunkiem profesjonalnych instruktorów z danej dziedziny podnosiła swoje umiejętności i zdobywała nowe kwalifikacje. Kursy ukończyło 50 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy otrzymali zaświadczenia i certyfikaty. Zaangażowanie uczniów na kursach było bardzo duże, młodzież z wielką pasją pracowała na zajęciach. Zostaną zorganizowane jeszcze 3 kursy: carving, serwis specjalny, kucharz. Każdy uczeń może uczestniczyć w 4 kursach.

    Projekt umożliwia również podnoszenie kwalifikacji zawodowych i doskonalenie kompetencji nauczycieli kształcenia zawodowego. Dwóch nauczycieli podjęło studia podyplomowez zakresu:technologia żywienia oraz psychodietetyka. Zostały przeprowadzone dla nauczycieli kursy doskonalące z zakresu:systemu HACCAP w gastronomii,barista, barman. Kursy dla nauczycieli i uczniów stały na bardzo wysokim poziomie i zostały bardzo dobrze ocenione przez uczestników.

    W wakacje uczniowie będą realizować płatne staże zawodowe. 20 uczniów podejmie pracę w zakładach gastronomicznych, które pozwoląprzygotować  ich do mobilnego i elastycznego funkcjonowania na dynamicznie zmieniającym się rynku pracy. Nasza młodzież rozwinie w trakcie praktyki wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne, które wykorzystają w swojej karierze zawodowej.Projekt ma przygotować uczniów do wejście na rynek pracy. W tym celu uczniowie objęci zostali wsparciem z doradztwa zawodowego. Rozwój kompetencji personalnych i społecznych jest niezbędna do zdobywania i podnoszenia kwalifikacji zawodowych.Na indywidualnych spotkaniach  analizowano i diagnozowano zainteresowaniai predyspozycje zawodowe ucznia. Natomiast na warsztatachprzeprowadzono zajęcia o tematyce:

    1. Komunikacja interpersonalna
    2. Trening umiejętności personalnych
    3. Kreowanie wizerunku zawodowego
    4. Efektywne zarządzanie czasem
    5. Rozmowa kwalifikacyjna

    Podsumowując – projekt podnosi jakość kształcenia uczniów w ZSEU w Żychlinie, daje wiele szans dla wielu uczniów.

    W roku szkolnym 2020/2021 rozpocznie się 2 edycja projektu. Zapraszamy uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz hotelarstwa do skorzystania z różnych kursówpodnoszących ich wiedzę i umiejętności.