• 15 stycznia 2020 roku w naszej szkole odbyło się otwarcie rozbudowanego Centrum Gastronomicznego.

    20 stycznia 2020

    To wydarzenie jest zasługą Starostwa Powiatowego, które doceniając sukcesy naszych uczniów na olimpiadach i

    konkursach gastronomicznych, pozyskało fundusze na ten cel. Rozbudowa obiektu rozpoczęła się w maju 2019 roku. W ramach modernizacji powstały nowe pracownie: żywienia z zapleczem magazynowym i obsługi klienta, a także trzy szatnie, dwie łazienki, pomieszczenie magazynowe  oraz hol.

    Dzięki przebudowie holu i pokoju nauczycielskiego, a także  pojawieniu się dodatkowego magazynu, nowy wygląd zyskała także stara część budynku. Inwestycja zakończyła się 31 października 2019 roku i kosztowała łącznie 1 058 345,79 zł, z czego 1 015 985,79 zł stanowiły środki powiatu konińskiego, a 42 360 zł udało się pozyskać z WRPO w ramach projektu „Centrum Mistrzostwa Gastronomicznego w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie”. Taka decyzja samorządu, umożliwi  młodzieży jak najlepiej przygotować się do zawodu, pozwoli rozwijać ich pasje kulinarne.

    Uroczystość otwarcia pracowni miała piękną oprawę kulinarną, która została przygotowana przez uczniów pod opieką nauczycielek przedmiotów gastronomicznych. Młodzież zaprezentowała swoje umiejętności podczas sporządzania potraw na żywo, flambirowania deseru, sporządzania napojów, czy podczas rzeźbienia w warzywach.  Zostało to docenione przez gości, którzy wysoko ocenili pracę naszych uczniów i ich profesjonalizm w wykonywanych zadaniach. Ten zmodernizowany obiekt i jego bogate wyposażenie pozwoli zmotywować naszych uczniów do jeszcze większego zainteresowania sztuką kulinarną, a w przyszłości odnosić sukcesy w swojej karierze zawodowej.

    Dzięki projektowi „Centrum mistrzostwa gastronomicznego w ZSEU w Żychlinie”, pomieszczenia mają nowoczesne urządzenia i sprzęt, a uczniowie będą brać udział w różnych kursach, które zostaną przeprowadzone w tych pracowniach. Każdy uczeń znajdzie dla siebie takie szkolenie, które  go najbardziej zainteresuje i pozwoli rozwijać jego predyspozycje zawodowe.

    Zostaną przeprowadzone szkolenia: barmańskie, kelnerskie, baristyczne, sommelierskie, carvingowe, kucharskie, cukiernicze i z aranżacji stołów. Należy mieć nadzieję, że Centrum Gastronomiczne będzie tętnić kulinarnym życiem i cieszyć podniebienia wielu użytkowników nowymi wyrafinowanymi smakami.