• Masterchef – Bartosz Adamski w ZSEU Żychlin

    26 listopada 2019

    W dniu 25 listopada sala gimnastyczna naszej szkoły wypełniła się gośćmi. Powodem tego, była wizyta najmłodszego uczestnika popularnego programu kulinarnego Masterchef – Bartosza Adamskiego. Jego kanał na YouTube ” Bartek bez przepisu” ogląda szeroka rzesza fanów.

    Prowadził on wykład wraz z warsztatami w ramach projektu: „Kupuj i gotuj z polską wieprzowiną”. Poznaliśmy tylko niektóre tajniki sztuki kulinarnej w wykonaniu Bartka. Młody kucharz znany jest z tego, że swoje potrawy komponuje bez przepisu. Gotując, polega przede wszystkim na swojej inwencji, w nieoczywisty sposób łącząc ze sobą smaki. Kreatywne podejście Bartosza Adamskiego do gotowania niejednokrotnie urzekło Magdę Gessler, jurorkę popularnego programu kulinarnego Masterchef. W części praktycznej wykonał zupę, danie główne i deser, a wszystko na bazie wieprzowiny. Uczniowie chętnie próbowali Jego potraw i wysoko ocenili smak.

    Po warsztatach w Centrum Gastronomicznym odbył się konkurs kulinarny, którego motywem przewodnim była właśnie polska wieprzowina. Brało w nim udział 20 uczestników. Uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności, a Jury wyłoniło najlepszych kucharzy: I  miejsce zdobył Jakub Walter za polędwiczki z sous-vide na puree z dyni z przyprawami korzennymi, II miejsce-Mateusz Hofman za polędwiczki z kurkami na puree z batatów i III miejsce- Jan Robak za polędwiczki w maśle orzechowym z majonezem pomidorowym i frytkami. Najlepsi gastronomowie zmierzą się w kolejnym etapie w Warszawie. Gratulujemy

    zwycięzcą! Niech zamiłowanie do zawodu ciągle się u nich rozwija i obfituje wraz ze zdobywanym doświadczeniem.

    Link z filmem poniżej kliknij 

    https://youtu.be/FRZ3quFdPP0

    Organizatorzy: Elżbieta Sell, Kinga Łajdecka