• Nasi uczniowie stanęli na podium

    20 listopada 2018

    Nasi uczniowie stanęli na podium jubileuszowego X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia polska na Mazowszu”, który organizowany był 16.11.2018 r. w Warszawie.

    Uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych zakwalifikowali się do finałowej dwunastki i rywalizowali z rówieśnikami z dużych szkół gastronomicznych z Warszawy, Łodzi, Szczecina, Krakowa, czy Białorusi. W konkursie kulinarnym ZSEU reprezentowali: Żaneta Marciniak i Damian Durski z klasy II technikum, a w konkursie kelnerskim wzięła udział Erika Świętanowska z klasy III.

    W finale uczniowie musieli zmierzyć się z przygotowaniem przystawki z lina i pora, a w daniu głównym tematem był indyk, dynia i czosnek. Erika Świętanowska natomiast musiała wykazać się wiedzą o obsłudze gości w języku polskim i angielskim, przygotowaniu obsługi room service, ułożeniu stołu w stylu improstyl w tematyce „Kolacja z Champagne” oraz filetowania pieczonego pstrąga w obecności gościa.

    Kucharze ze szkoły w Żychlinie w ogólnej klasyfikacji zajęli trzecie miejsce.

    Gratulacje!!!!  To wielki sukces naszej młodzieży, która wykazała się bardzo dużą wiedzą i umiejętnościami.