• Uczniowie poznali smaki Karola Okrasy

    15 czerwca 2018

    Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w warsztatach, które poprowadził znany mistrz kulinarny Karol Okrasa. To była uczta kulinarna okraszona barwną opowieścią o smakach i potrawach. Pan Karol Okrasa poprowadził warsztaty w bardzo swobodnej formie,  stworzył ciepłą, przyjazną atmosferę. Nasi uczniowie chętnie zadawali pytania, nie tylko związane z gotowaniem, ale także z rozwojem kariery zawodowej mistrza. Sławny kucharz inspirował młodzież do zgłębiania tajników kulinarnych, zachęcał do odkrywania w sobie pasji gotowania. Mówił jak ważną rolę odgrywa odpowiedni dobór surowców, przypraw i technik w komponowaniu potraw. Czym się kierować w kreowaniu smaków, jak podawać potrawy,  jak dobierać zastawę stołowa do stworzonych dań. Bardzo cenne uwagi dotyczyły etyki zawodu, który będą uczniowie w przyszłości wykonywać.  W czasie wspólnego gotowania zostały przygotowane potrawy inspirowane dawnymi technikami wykorzystywanymi w kuchni polskiej, czyli marynowaniem, wędzeniem. Mistrz podkreślał jak wspaniałą, pachnącą, bogatą w smaki jest nasza kuchnia. Kolejny raz nasi uczniowie zostali zaproszeni do odbywania praktyk w restauracji „Platter” w Warszawie. Tą jedyną, niepowtarzalną lekcję zakończyła sesja zdjęciowa z chefem. Organizatorem warsztatów był  Klub Młodego Restauratora, który bardzo dziękuję panu Karolowi Okrasie za fascynującą, profesjonalną podróż po kulinarnych smakach oraz ma nadzieję, że nie było to ostatnie spotkanie.