• Światowy Dzień Zdrowia

    15 kwietnia 2015

    421673

     

    Corocznie, od 1950r. w dniu 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. W tym roku motywem przewodnim jest bezpieczeństwo żywności, a hasło przewodnie to ,,Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”

    W celu podkreślenia tego dnia w naszej szkole uczniowie mieli okazję wysłuchać wykładu Pani Moniki Izydorczyk pt.: ,,Z pola na stół –uczyń jedzenie bezpiecznym”.  Wszyscy uświadomili sobie jakie zagrożenia czyhają na człowieka podczas produkcji i dystrybucji żywności. Niewłaściwe postępowanie z żywnością prowadzi do zakażania się szkodliwymi bakteriami, wirusami, pasożytami i substancjami chemicznymi , które są przyczyną ponad 200 chorób, w tym nowotworów.

    W związku z tym każdy z nas  powinien znać i  stosować  ,,Pięć kroków bezpiecznej żywności”

    Bez tytułu