• Warsztaty z Karolem Okrasą

    10 lutego 2015

    DSCN2855

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Niecodzienne warsztaty odbyły się 10 lutego 2015r. w naszej szkole. Uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych doskonalili swoje umiejętności kulinarne pod okiem Karola Okrasy. Wraz z uczniami Mistrz przyrządził łososia z paprykową salsą i kaszą pęczak. Była też sporządzana zupa z topinamburu. Jak zaznaczał kucharz, nie przyjechał tu uczyć gotowania, ale po to, by zarazić młodych ludzi pasją gotowania i tworzenia nowych potraw.

    – Kucharz cały czas szuka aromatów – przekonywał młodych ludzi. – Możecie się bawić w kuchni. Kuchnia polska jest piękna i aromatyczna – podkreślał  znany z programów telewizyjnych Szef kuchni.  Takiego samego zdania jest Pani Elżbieta Sell, która zaprosiła pana Karola Okrasę do naszej szkoły i jest pełna uznania dla Jego profesjonalizmu. Spotkanie z tak ciekawą osobowością było niezwykłym doświadczeniem dla naszych młodych adeptów sztuki kulinarnej. Pan Karol Okrasa to bowiem przesympatyczny człowiek, który barwnie opowiadał o tworzeniu nowych smaków, poszukiwaniu inspiracji kulinarnych i łamaniu przepisów. Pan Okrasa nie tylko gotował u nas, ale miał okazję spróbować naszych słynnych żychlińskich pączków oraz poznać historię pobytu Fryderyka Chopina w Żychlinie.

    Pobyt Karola Okrasy w naszej szkole było także doskonałą okazją do wspólnych fotografii.